Annemiek Wintjes, installatie bij T VIERKANTJE. Vijfde editie - van 13 juni tot en met 4 juli 2021 doorlopend te zien bij het Etalage project van Stichting Idee-fixe [IDFX]. - Onthullien [onder voorbehoud met publiek anders symbolisch] zondag 13 juni om 14:00 u.

T VIERKANTJE is een mini-expositieruimte waarvoor wij steeds een Beeldend kunstenaar,  fotograaf, kunst designer of anders, uitnodigen om naar eigen inzicht een installatie binnen het kader van T VIERKANTJE te realiseren. Kunst op een laagdrempelige manier laten zien dat is waar IDFX voor staat. Curator sinds editie drie: Yanick van Gastel. 

Bij de eerste editie was er een fotografische installatie te zien van Yanick van Gastel, beeldend kunstenaar en fotograaf. Voor deze 2e editie hebben wij Josine Vissers, multidisciplinaire kunstenaar uitgenodigd. Zij laat een werk zien met de titel : “Do you want another cup of tea? Or a glass of champagne?”. Derde editie: Lenny van Gent, met 'Toverballen'. Vierde eidtie een installatie met ruwe schetsen en illustraties van Luuk de Greef. En nu, deze vijfde editie een installatie van Annemiek Wintjes. Titel: 'la Carapace', een werk dat door materialiteit, de stoffelijkheid, transformeert naar een tegenovergestelde dimensie. Een visuele zoektocht door 'archetypische' beelden.

https://youtu.be/XqmXVFsTBho

Annemiek WintjesHaar voorliefde voor het kijken naar Middeleeuwse kunst met al haar symboliek, leidde haar door religieuze taferelen. Rode mantels van kardinalen, de Heilige maagd Maria. De rode mantels zo gekozen om zogezegd, duivelse krachten op afstand te houden. Duivels katholicisme, spirituele primitieve gebruiken. Die blik, die oogopslag, verhult in verontrustend rood.  Deze blik verhullen was een noodzaak geworden. Haar liefde voor papier, ingesneden, lichtreflecties en kleur in schaduw. De uitdaging was de juiste vorm vinden bij een intens rode kleur. Het materiaal zette de toon.