IDFX kantoor & expo ruimte, Veilingkade 8, Breda

Lokatie

Bezoekadres: Veilingkade 8, 4815 HC Breda
Postadres: Speelhuislaan 38, 4815 CG Breda

Wie we zijn

IDFX wilt zo veel mogelijk mensen op innovatieve manier in aanraking brengen met experimentele, niet-conventionele kunst.

IDFX is een ideële stichting opgericht in 1992 die zich ten doel stelt film, video en moderne digitale media onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Primair wil de stichting dit bereiken door als intermediair te fungeren tussen publiek en kunstenaars.

Wij zijn er van overtuigd dat over de gehele wereld film-, video-, kunst- en multimediale producties gemaakt worden die absoluut de moeite waard zijn om gezien te worden maar door hun aard, budgettair, cultureel of anderszins door slechts een klein publiek bekeken kunnen worden. Het is de overtuiging van de stichting dat het noodzakelijk is een groter publiek voor deze vaak niet-conventionele en experimentele kunst te interesseren en daarmee vervlakking van het culturele aanbod tegen te gaan.

Wat doet IDFX?
IDFX is actief met veel verschillende soorten projecten van festivals tot exposities tot acties in de openbare ruimte. De activiteiten van IDFX omvatten verschillende disciplines en uitingen, maar zoeken ook altijd het grensgebied op. De focus ligt op het alternatieve, de underground en het grijze gebied van kunst, film & geluid die bij het IDFX keurmerk passen.

Buiten film voorstellingen 

Sinds 1998 presenteert IDFX ‘Film in het Park’ en andere buitenfilmvoorstellingen. OpP zwoele vrijdagavonden in juni/juli/augustus verandert het Bredase Valkenbergpark of Belcrum Beach in een gratis openluchtbioscoop. De films die worden vertoond zijn doorgaans niet te zien in de bioscoop. Niettemin zijn ze van hoge kwaliteit en verdienen een groter publiek. 

ETALAGE
Vanaf december 1995 wordt maandelijks de ‘Etalage’ in de voetgangerstunnel van het NS station gebruikt als expositieruimte. Hiermee krijgen beginnende kunstenaars de mogelijkheid om hun werk aan een zeer groot publiek te presenteren. Met het nieuw gebouwde station kwam in 2015 een einde aan deze kunstgalerie.

BUT Filmfestival
butffVanaf 2006 vindt ieder jaar in september het BUT filmfestival in Breda plaats. Het BUTFF is een B-movie, Underground- en Trash filmfestival met een sterke randprogrammering van muziek, poëzie, strip, performance en kunst.

BUTFF is voor de liefhebbers van het experimentele, merkwaardige, bizarre en absurde. Een grensverleggend en uniek festival binnen Europa wat op eigenzinnige wijze de kwaliteitsnormen in film en kunst ter discussie stelt. Een vergelijkbaar festival is momenteel niet in Nederland of Europa aanwezig.

* B-films zijn met een klein budget gemaakte films die niet onder een grote productiestudio vallen.
** Underground is een genre dat de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Ze bevat vaak expliciete beelden. *** Trash gaat over de top qua inhoud en beeldmateriaal


Interference

Met Interference worden de grenzen verkend tussen kunst & wetenschap. Mijlpalen in de wetenschap zijn hierbij de leidraad. Aan de hand van een mijlpaal zoals bijvoorbeeld de evolutietheorie krijgen kunstenaars en wetenschappers de kans hun werk te laten zien. Het project vindt steeds op afwisselende plaatsen in de stad plaats en heeft zeer diverse uitingsvormen. Zo kan Interference bestaan uit grote videoprojecties op de muren van de stad, een beeldenexpositie in een park en/of een symposium met sprekers en performances.

Met Interference dagen we de wetenschapper, de kunstenaar en het publiek uit met elkaar in gesprek te gaan.

Expo@IDFX - Podium@IDFX - Lezingen@IDFX
Naast de vaste projecten zijn er door het jaar heen filmvoorstellingen, exposities, performances en lezingen.