Luuk de Greef, installatie bij T VIERKANTJE. Vierde  editie. Van 9 mei tot en met 6 juni 2021 doorlopend te zien bij het nieuwe Etalage project van Stichting Idee-fixe [IDFX], Veilingkade 8, 4815 HC Breda. 

De Greef, schilder, tekenaar & illustrator. Hij studeerde in 1992 af aan de kunstacademie st.Joost (schilderen autonoom) in Breda. Wat hem betreft, is Humor zeker ook een rode draad door zijn werk, hij vindt humor en relativeringsvermogen erg belangrijk. Zijn werk tovert beslist een lach op je gezicht.


Verder over de Greef: Hij werkt als tekenaar illustrator voor uitgevers. Kinderboeken, lesboeken voor gemeenten, politieke partijen enz. Zijn favoriete manier van werken is gewoon blanco op papier en blanco in de kop beginnen en tekenen wat in hem opkomt, met deze mindset begint hij te schetsen op canvas totdat het canvas vol zit of op A4-tjes als het om illustraties gaat. Geen vooropgezet plan, gewoon spuien, Lust for Life! Bij opdrachten werkt hij wel vanuit de wensen en richtlijnen van de opdrachtgever.

Over zijn werk voor T VIERKANTJE: Bij zijn expositie in T VIERKANTJE maakt Luuk de Greef gebruik van de gelegenheid om zijn schetsen te laten zien. Mensen zien meestal alleen het eindproduct in de vorm van een illustratie of schilderij, maar wat daaraan voorafgaat (de schets) vind de Greef minstens zo interessant. Een kijkje in de keuken vindt hij zo’n schets, een blik backstage.

Een schets ademt nog in al zijn imperfectie, vindt hij. Je ziet de worsteling nog en je bent getuige van het ontstaansproces. De zoekende en treffende lijnen allemaal nog zichtbaar, het falen en slagen naast en door elkaar, het rouwe. In een schets zit ook vaak nog de snelheid en het spontane is nog zichtbaar.  Schetsen zijn soms beter en fascinerender dan het eindproduct. Toch laat hij ook een aantal eindproducten zien van deze illustraties, helemaal afgewerkt en in kleur  getogen.

Ik heb geen verhalen bij mijn werk, aldus de Greef. Het is wat het is en spreekt vaak voor zichzelf, geen diepe filosofie geen uitleg geen ideeën erachter geen diepgang geen bedoeling, ik wil niets, alleen maar scheppen. Het enige wat de mens in de cosmos doet is leven (en de invulling daarvan is oneindig), tekenen en schilderen is het leven vieren wat mij betreft en dat is wat ik doe. Als schilder maak ik grote formaat doeken die vol staan met figuren en dieren die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebben. De stijl is stripachtig en de kleuren fel en talrijk.

T VIERKANTJE is een mini-expositieruimte waarvoor wij steeds een Beeldend kunstenaar, fotograaf, kunst designer of anders, uitnodigen om naar eigen inzicht een installatie binnen het kader van T VIERKANTJE te realiseren. Kunst op een laagdrempelige manier laten zien dat is waar IDFX voor staat. 

Bij de eerste editie was er een fotografische installatie te zien van Yanick van Gastel, beeldend kunstenaar en fotograaf. Bij de tweede editie hing er een werk van Josine Vissers, multidisciplinaire kunstenaar.  Bij de derde editie een werk van Lenny van Gent, beeldend kunstenaar & performer.

Editie vier van T VIERKANTJE. Een project van Stichting Idee-fixe (IDFX). Van zondag 9 mei  tot en met zondag 6 juni doorlopend te zien, locatie Veilingkade 8, Breda.

Informatie over de kunstenaar: http://www.luukdegreef.nl/