za 16 sep '23 tot zo 22 okt '23

Ruth Horstmanshoff met een installatie in de mini-expositie ruimte van IDFX: T VIERKANTJE. Titel: Soft Hypercubes. Al te zien vanaf 8 september in het raam van de gevelwand Veilingkade 8 in Breda.

OPENING: LET=OP! Zaterdag 16 september om 19.15 u voorafgaand aan het project Yellow Cube Festival [start om 19.30 u].

Papier heeft zoveel vormen en het wit is nooit hetzelfde wit door de vouwen en de schaduwen. Het vierkant is nooit helemaal vierkant. Een kubus, komt vaak terug het werk van Ruth. Het is een fijne vorm, het kan van alles zijn. Ordenen geeft rust en als je bijna een vierkante meter tot je beschikking hebt dan moet het ook bijna vol, of niet. Zo komt zij op dit werk ‘soft hypercubes’ gemaakt voor deze bijna vierkante ruimte. Haar werk gaat over identiteit. Wat laat je wel zien en wat niet, zij vertaalt dat naar abstracte vormen en collages.

Hypercubes zijn hokjes, vierkante vormen van papier, soms bewerkt met ander materiaal. De werken uit de serie ‘hypercubes’ gaan over de hokjessamenleving. Deze bevooroordeelde maatstaf wordt aan de kaak gesteld door de vraag te stellen waarom men snel een oordeel over iemand velt op basis van uiterlijk en gedrag. De hypercubes staan letterlijk voor de cubes, de hokjes waarin we ons bewegen. Door de hokjes imperfect te maken wordt er aandacht opgeroepen voor mensen die niet in een hokje passen. Je hoort niet altijd bij slechts een hokje maar verschillende. De hokjes zijn flexibel, net niet helemaal vierkant. Soms geeft ordening rust en soms wil men er uit breken

Meer over haarzelf en haar werk: Horstmanshoff houdt erg van papier en van verhalen, van boeken in een tweedehandswinkel, de gebonden kleurige kaften, lettertypes of afbeeldingen.Haar vader had veel archiefkasten met handgeschreven citaten van allerlei boeken. Dingen, voorwerpen die er al zijn vind t zij interessant om iets mee te doen. Hoe kleed je je, wat wil je uitdrukken. Hoe kijken mensen naar elkaar. Identiteit van mensen verandert.

Opgeleid als museoloog in het systeem van ordenen en beschouwen, werkt zij nu als kunstenaar en educator in een kinderkunsthal. Tijdens haar opleiding aan de kunstacademie selecteerde fotograaf Peter Lindbergh haar werk al voor een portfolio presentatie. 

www.ruthhorstmanshoff.com ,  info@ruthhorstmanshoff.com