Danielle Sluijmers, zang

Op zaterdag 8 juni, 20.30 u, vindt de eerste uitvoering plaats van Ouverture 2018. Dit is  een multimediaal concert in vier delen over de geschiedenis van de tachtigjarige oorlog waarin de stad Breda een belangrijke rol speelde.  Ouverture is een compositie van Frank van der Kooij met beeldanimaties van Frank van Mourik. Rebecca Nelemans schreef de libretto’s voor dit eerste deel. De Zot (vertolkt door John Winfield) uit Erasmus’ Lof der Zotheid vertelt het verhaal als de traditionele nar: de buitenstaander die alles overziet.  Margaretha van Parma (gezongen door Daniëlle Sluijmers), landvoogdes van de Nederlanden tijdens de Spaanse overheersing zingt uit eigen ervaring: van haar intrede als een trotse heerseres tot haar afgang aan het begin van de tachtigjarige oorlog. Samen vertellen de muzikanten , animator Frank van Mourik en de  zangers het verhaal van  de oplopende spanningen tussen de Nederlandse stadhouders en de vertegenwoordigers van  Philips van Spanje, tussen de Calvinisten en de Roomsen, de ketters en de Inquisitie.

In 2018 vormen alle delen van Ouverture samen een spektakel met de stad zelf als decor. Tot die tijd verschijnen er drie delen te beginnen met deel 1 ‘Margaretha van Parma’ in 2013. Deel 2 in 2015 en deel 3 in 2017. Met de klimax in 2018. 

Het eerste deel speelt zich af in de periode 1559 tot 1569,  waarin Margaretha van Parma, halfzus van Phillips II, als landvoogdes aantreedt en regeert over de lage landen.. In 1566 verzoeken die edellieden onder leiding van Willem van Oranje haar de inquisitie af te schaffen. Ze versoepelt de regels, maar de ruimte die ze de calvinisten geeft wordt gebruikt om het verzet te organiseren.  Als Philips de teugels weer wil aantrekken is het te laat. Met de Beeldenstorm begint de tachtigjarige oorlog: Margaretha van Parma wordt vervangen door generaal Alva. 
 
Dankzij bijdragen van o.a. Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Gemeente Breda, Podium Bloos, Stichting Woodwind, IDFX en Muziekschool Frank van der Kooij, kan deze productie u gratis worden aangeboden. 
 
Ouverture 2018 is een idee van Frank van der Kooij i.s.m. Stichting WoodWind Breda en 
The New NDIO Orchestra.  

Locatie uitvoering: Podium Bloos Speelhuislaan 153  Breda. Ontvangst: 20.00 u. Aanvang: 20.30 u. Reserveren via www.podiumbloos.nl/  Entree: gratis [vrijwillige bijdrage is welkom].