De Expeditie - Aad van Diemen en Lola Schot © foto: Linsey Kuijpers (KOP)
De Expeditie - Aad van Diemen en Lola Schot © foto: Linsey Kuijpers (KOP)
De Expeditie - Aad van Diemen en Lola Schot © foto: Linsey Kuijpers (KOP)
za 09 dec '23 - 11:00 tot zo 10 dec '23 - 17:00

Maak kennis met een bijenambassadeur, een historicus en twee veldbiologen die hun kennis delen met drie kunstenaars: Maud Konings, Lola Schot en Ramon Davey de Gier. Deze unieke samenwerking resulteert in artistieke creaties geïnspireerd door de natuur en erfgoed van Breda. Ben jij een liefhebber van wandelen, natuur en kunst? Ga dan mee op ontdekkingsreis tijdens De Expeditie op 9 en 10 december.
 

Op Expeditie
Trek je wandelschoenen aan en neem je paraplu mee (just in case!) en sluit aan bij De Expeditie. Elke wandeling duurt 30 tot 60 minuten, gevuld met fascinerende verhalen, kunst, natuur en mooie (historische) verhalen. Schrijf je nu in voor één of meer van de Expedities naar keuze via onderstaande link. Wees er snel bij, want er zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!Inschrijven voor De ExpeditieExpeditie 1: Van dichtbijdoor Maud Konings & Bredaas Bijenhouders Collectief

Startlocatie: Boerderij Wolfslaar, bij het BIJgebouw
Zaterdag 9 dec: 11:00 uur
Zondag 10 dec: 15:00 uur

Ontdek de verborgen wereld van bijen en hun leefomgeving, onthuld door de kunstwerken van Maud Konings. Tijdens deze wandeling volgen de bezoekers de lijnen van een route die naar meerdere kunstwerken leidt, zoals bijen de felgekleurde lijnen op bloemblaadjes volgen om bij het stuifmeel te komen. Deze werken zijn gemaakt met materialen die door de omgeving mogelijk zijn gemaakt. Ontdek hoe kunst en natuur samensmelten. 

Maud onderzoekt het frame, de ondergrond en pigmenten om schilderijen te creëren die verder gaan dan het traditionele platte vlak. Tijdens deze Expeditie heeft ze intensief samengewerkt met bijenambassadeur Aat Rietveld van het Bredaas Bijenhouders Collectief, waarbij ze diep is ingegaan op het leven van bijen en andere bestuivende insecten. maudkonings.nl
bredaasbijenhouderscollectief.nl
 Expeditie 2: Hoe flora gaatdoor Lola Schot en Vereniging voor Veldbiologie (KNNV)

Startlocatie: Stadspark Valkenberg, ingang kasteelplein
Zaterdag 9 dec: 13:00 uur
Zondag 10 dec: 11:00 uur

Planten reizen de hele wereld over. Hoe bewegen planten zich voort? En welke rol speelt de mens in de verspreiding van zaden? Ontdek de beweging van planten door te kijken, te voelen en te luisteren. 
Neem de tijd om diep in dit boeiende proces te duiken tijdens een narratieve wandeling door het park, waar het verhaal van plantenreizen verweven wordt met het mens zijn.

Lola Schot is gefascineerd door menselijke relaties en de verbinding tussen lichaam en omgeving. Haar ultieme doel is om met haar werk in vrijheid te verkennen, aan te raken, te verbinden en uit te nodigen. In samenwerking met veldbiologen Aad van Diemen en Erik van der Hoeven (KNNV) heeft zij de planten in het Valkenbergpark beter leren kennen.

 Linsey Kuijpers

lolaschot.nl
breda.knnv.nl
 Expeditie 3: De Kronieken van Breda door Ramon Davey de Gier en Historisch Breda

Startlocatie: Waalse Kerk
Zaterdag 9 dec: 15:00 uur
Zondag 10 dec: 13:00 uur

Ga mee op reis door de tijd! Met een absurdistische audiotour loop je van Vuile Jan tot Sint Juttemis, waarbij je de verhalen van weleer ontdekt in muziek, illustraties en gedichten.

Voor kunstenaar Ramon Davey de Gier is het overgeven aan de twijfel en het onbekende de essentie van zijn werk. In samenwerking met Marcel Dalinghaus van Historisch Breda, ontrafelt hij de geschiedenis van de stad in een merkwaardig hoorspel.Ramon Davey de Gier
www.historischbreda.nl
 Over de organisatieVanuit de gezamenlijke ambitie om een katalysator voor kunst en kunstenaars te zijn, organiseren twee Bredase organisaties, Stichting KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) en stichting Idee-fixe (IDFX), het kunstproject De Expeditie. Voor dit project koppelen wij drie experts op het gebied van natuur en erfgoed aan drie startende professionele beeldend kunstenaars. 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt in samenwerking met het Bredaas Bijenhouders Collectief, de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en Historisch Breda en met financiële ondersteuning door de Gemeente Breda, het Cultuurfonds en Mondriaan Fonds. 

Meer informatie of contact: www.kop.nu 
  Linsey Kuijpers

Kickoff De Expeditie. VLNR: Aad van Diemen, Lola Schot, Ramon Davey de Gier, Meike Veldhuijsen (KOP), Maud Konings, Bonny Hubers van Assenraad (IDFX), Aat Rietveld, Marcel Dalinghaus. 
© foto: Linsey Kuijpers (KOP)