Unai Requejo

Unai Requejo studeerde af als beeldende kunstenaar in 2005.

wo 27 jun '12 - 20:00 tot di 17 jul '12 - 12:00

"If you don't breathe won't sting you" is een werk van de Spaanse kunstenaar Unai Requejo voor de Etalage in station Breda. Centraal in dit werk staat een afbeelding van brandnetels. Deze brandnetels groeien op 2000 meter hoogte op de Tourmalet in de Pyreneeën. Maar is dat relevant? Het zijn per slot van rekening de broertjes van de brandnetels die bij ons tussen de rails groeien.

Unai stelt zichzelf met dit werk verschillende vragen, onder andere over esthetiek. Als je dit beeld van de natuur mooi vindt, wat beïnvloedt je dan? Je weet uit ervaring dat het aanraken van deze planten niet fijn is. Aan de andere kant hebben ze een helende, medicinale werking als je ze kookt. Wanneer je kijkt, zie je alleen hun representatie, maar als je ze aanraakt voel je ze nog lang prikken. Kun je dat ook voelen als je er alleen maar naar kijkt?

De foto van brandnetels wordt afgedrukt op textiel, omdat dit meer tactiel materiaal is. Ook hierbij maakt Unai verschillende afwegingen. Wordt het een vlag, die tegenstrijdige gevoelens oproept, net zoals de brandnetels doen? Een vlag brengt mensen samen en drijft mensen uiteen. Maar aan de andere kant, nu de natuur steeds meer kunstmatig wordt, is een douchegordijn misschien een betere ondergrond?

Unai benadert kunst op verschillende manieren, waarin de elementen humor en plezier bijna altijd aanwezig zijn. Het werk voor de Etalage is hierop een uitzondering. De bezoeker wordt uitgenodigd om het werk te komen ervaren en zijn of haar eigen beeld te vormen.