Performance en boekpresentatie

Tekenaar Jeroen de Leijer heeft gemeend zich op een internationale markt te moeten werpen met een ‘tragic novel’ en noemt zichzelf Jeroon The Liar. Dat bekt beter. In veel stripverhalen zijn de familieverhoudingen niet helemaal duidelijk. Suske en Wiske wonen bij hun tante, Kwik, Kwek en Kwak bij hun oom. Jeroens eigen creatie, Eefje Wentelteefje, heeft een alleenstaande moeder. Over haar vader wordt nooit gesproken. In ‘Mommy was a mobster’ gaat hij het daar eindelijk eens over hebben.

Jeroen de Leijer studeerde aan kunstacademie St. Joost. Hij is een van de exposanten van de groepsexpositie ‘Japen!’, waar hij de originele tekeningen uit de ‘tragic novel’ toont. Tijdens de presentatie op 16 december draagt hij voor uit ‘Mommy was a Mobster’. Eefje Wentelteefje staat haar geestelijke vader daarin bij. Naast Old Skool poppenkast is er aandacht voor twee andere projecten uit Studio de Leijer: het riso-magazine Wobby en de Ken-Jezelf-Kit.

Over de expositie. Kunst als een kerf in je geest, een jaap in je ziel. Indringend, onthullend of juist intiem. Onder de noemer ‘Japen!’ toont Galerie Drift werk van Jeroen de Leijer (tekeningen), Anthea Simmonds (objecten), Per Teljer (portretten in houtskool), Efrat Zehavi (beelden & films) en Nick J. Swarth (‘Dirt Drawings’ & assemblages).

Het toeval, in de persoon van dichter en performer Nick J. Swarth, bracht de kunstenaars bij elkaar. Hij stelde de expositie samen i.s.m. IDFX Breda. Hoezeer de werken van de deelnemers ook van elkaar verschillen, er is ook een overeenkomst. Er is een onmiskenbare verwantschap waar het de intensiteit en de directheid van de werken betreft. De prikkelende beelden zijn verlokkend, maar nodigen uit om voorbij de oppervlakte te kijken. Ook dat hebben de werken van de exposanten gemeen: ze snijden een stuk dieper dan je op het eerste oog denkt.

bij ‘JAPEN!’ - Zondag 16 december 2018, aanvang 15:00-16:00 - Galerie Drift, Liniestraat 121, 4816 BG Breda. De expositie ‘Japen!’ duurt nog tot vrijdag 21 december 2018. Galerie Drift, Liniestraat 121, 4816 BG Breda. Openingstijden: do-vr-za-zo, 13:00-17:00 uur. Deelnemende kunstenaars: Jeroen de Leijer (tekeningen); Anthea Simmonds (objecten); Per Teljer (houtskoolportretten); Efrat Zehavi (beelden & films); Nick J. Swarth (‘Dirt Drawings’ & assemblages).