do 12 apr '12 - 20:00 tot di 08 mei '12 - 12:00

Op donderdag 12 april wordt het kunstwerk 'De Waterval' geopend in station Breda. Elise Le Pair maakte dit werk speciaal voor de 118e editie van kunstvitrine de ETALAGE.

Het kunstwerk bestaat uit staalschuursponzen die samen een waterval vormen. Het uiteindelijke beeld is een still van een natuurverschijnsel, maar omdat het publiek zich eromheen beweegt, is de levendige reflectie toch zichtbaar. De waterval kan ook gezien worden als metafoor voor het station waar de mensen zich naartoe begeven, verzamelen en doorreizen, als water wat met de stroming mee stroomt, bij elkaar komt in een meer en zich weer verder verplaatst.

Elise Le Pair woont in Breda en studeert dit jaar af aan AKV St. Joost. De beleving van de natuur, structuren en materialen komen in haar werk in verschillende verhoudingen aan de orde. Maar ook de hiërarchische opbouw van de maatschappij heeft haar belangstelling. Dit valt terug te herleiden in haar keuze voor materialen. Als verbruiksmateriaal hebben ze een economisch laagwaardige status en zijn oorspronkelijk voor functioneel gebruik bedoeld, bijvoorbeeld tape uit videobanden, de pluim van een plumeau, bakpapier en schuursponzen. Elise Le Pair wil het materiaal zijn waarde weer teruggeven, daar waar mogelijk de waarde verhogen en de beoogde waarde vermeerdering overbrengen op de toeschouwer. Zodat de toeschouwer bij een volgend gebruik van het materiaal, terugdenkt aan haar werk, niet alleen de functionaliteit ziet maar ook de eigenheid van het materiaal.