Op vrijdag 12 januari 2024 organiseert Stichting Idee-fixe, initiator Adriaan Muller, tussen 17.00 en 20.00 u, een boekpresentatie waarbij drie zeer uiteenlopende schrijvers worden gepresenteerd met hun nieuwste werk. Presentatie: Ramon de Gier & Adriaan Muller. MET ALS SPECIALE GAST: Max Swagemakers met Eigenzinnige Improvisaties! 

Peter de Jaeger met Kunst&wetenschap, over zingende wormen en andere moderne projecten. Nick. J. Swarth met  '1980 – Ik, de zelfzuchtige aap' en Marijke Hooghwinkel met de dichtbundel 'spoel je ochtend je dag in. 

Voorafgaand hieraan de opening van T VIERKANTJE met een installatie van Lily de Bruijn [zie verder hierover de post op deze website]/

DRIE IN EEN: een wetenschappelijke verhandeling, een roman en een bundel met gedichten. Gepresenteerd door Ramon de Gier dus. Dit project is een initiatief van Adriaan Muller, al sinds jaar en dag een niet weg te denken gezicht bij IDFX/BUTFF.

Peter de Jaeger [is winnaar van de Persprijs 2006 van het Wageningen Universiteits Fonds en is auteur van de boeken Zwerven door de Rith, Hoe verder boeren, Het Valkenberg; Van hoftuin tot stadspark en Hartslag van Breda. Hij schrijft voor diverse dagbladen en tijdschriften zoals Het Parool, Bionieuws en EOS.

Nick J. Swarth. schreef  '1980 – Ik, de zelfzuchtige aap', zijn nieuwste boek. Eerder bracht hij '1980 - De plasserparadox' uit. Ook bij Uitgeverij IJzer. Over ik, de zelfzuchtige aap: In '1980 – worden de levens van Ratel, Dr. Pink, Klein Yani, Chloë, Louise-Michelle, Emiel de B. en Schmaus verder opgepakt. Anno 1980 maken zij deel uit van de no-future generatie. De maatschappij  biedt werkeloosheid, armoe en woningnood, dus zoeken ze hun toekomst buiten de benepen burgerlijke paden, in de kraakscene, het activisme, new wave  muziek en seksuele escapades. Het ontredderde X-Burg, beroofd van haar textielnijverheid, biedt het stratenplan voor brutale, bondige scènes, al doolt Emiel de B. liever door Berlijn. Je hoeft  maar een hoek om te slaan om je vast te lopen in het  verleden en te beseffen dat de onafwendbare psychogeografie van de stad in iedere steen is verankerd.

Marijke Hooghwinkel. 'spoel je ochtend je dag in'. Zij is dichter/schrijver en beeldend kunstenaar. In mei 2023 kwam deze nieuwe dichtbundel, uitgegeven door 1m2 Uitgeverij, uit. De weerslag van twee jaar ‘zijn’ in stilte. Deze gedichten vormen een samenspel, onderlinge klanken, ketsend, botsend, ordenend. De gehandschoende hand, het snijden in verten, ontstijgen van punten. Teksten waarin zij zichzelf ontleedt of toch niet?  'Zijn’ doorlopend in beweging.