JAPEN!

Kunst als een kerf in je geest, een jaap in je ziel. Indringend, onthullend of juist intiem. Onder de noemer ‘Japen!’ toont Galerie Drift werk van Jeroen de Leijer (tekeningen), Anthea Simmonds (objecten), Per Teljer (portretten in houtskool), Efrat Zehavi (beelden & films) en Nick J. Swarth (‘Dirt Drawings’ & assemblages).

Het toeval, in de persoon van dichter en performer Nick J. Swarth, bracht deze vijf kunstenaars bij elkaar. Hij stelde de expositie samen i.s.m. IDFX Breda. Zaken die door het toeval aan elkaar worden gekoppeld, gaan onafwendbaar op elkaar inwerken. Automatisch ontstaan er lijnen en verbanden. Sommige dingen wijzen zichzelf. Neem de eerste letter van de voornaam van de deelnemende kunstenaars en je hebt een titel: ‘Japen!’ Dat mag willekeurig lijken, maar stiekem zegt de titel meer over het gebodene dan je op het eerste oog denkt. Er is een onmiskenbare verwantschap waar het de intensiteit en de directheid van de werken betreft. De prikkelende beelden zijn verlokkend, maar nodigen uit om voorbij de oppervlakte te kijken. Ook dat hebben de werken van de exposanten gemeen: ze snijden een stuk dieper dan je op het eerste oog denkt.

Het toeval is bij deze tentoonstelling een voorname rol toebedeeld. Het brengt vijf bijzondere kunstenaars bij elkaar en staat garant voor onverhoedse dwarsverbanden, die vorm krijgen in de uitgebreide randprogrammering. De wonderlijke werking van het willekeurig samenvoegen breidt zich ook uit tot de bezoeker, voor wie de komende maand in de ontwikkeling van het toevalsproces een geheel eigen rol is weggelegd.

Jeroen de Leijer

Tekenaar Jeroen de Leijer heeft gemeend zich op een internationale markt te moeten werpen met een ‘tragic novel’ en noemt zichzelf Jeroon The Liar. Dat bekt beter. In veel stripverhalen zijn de familieverhoudingen niet helemaal duidelijk. Suske en Wiske wonen bij hun tante, Kwik, Kwek en Kwak bij hun oom. Stripheldin Eefje Wentelteefje heeft een alleenstaande moeder. Over haar vader wordt nooit gesproken. In ‘Mommy was a mobster’ gaat hij het daar eindelijk eens over hebben. Tijdens de expositie wordt de pulproman gepresenteerd en zijn de originele tekeningen uit de ‘tragic novel’ te bekijken.

Anthea Simmonds

Anthea Simmonds heeft haar roots in Nieuw Zeeland maar woont en werkt inmiddels lange tijd in Nederland.  Haar werk is experimenteel van aard en meestal conceptueel in beginsel. Ze gebruikt verschillende media om ideeën (herhaaldelijk) uit te pluizen; installaties, tekeningen, objecten, video, foto’s en combinaties daarvan. Tijdelijke installaties/ beelden buiten vormen een belangrijk deel van haar werk. Onderzoek naar de zondebok vormt de aanleiding voor een reeks werken waarvan de in Drift getoonde installatie ‘For Azazel’ de meest recente is.

Per Teljer

Per Teljer is a visual artist born in Sweden, educated at the Academy of fine arts in Trondheim, Norway and lives and works in Berlin, Germany since 1999. Originally trained as a painter he turned to video and film during his studies at the academy in Norway in the early nineties and kept on working within that field for somewhat twenty years. Significant for his films was the focus on the human mental state, behaviour and expressions. Since a couple of years he turned back to his old disciplines painting and drawing, but kept the focus on people and their behaviour. In the Japen! Show he will show a dozen small charcoal drawings/portraits inspired by the characters that he encounters on an everyday basis in the poor and run downed neighbourhood of Neukölln in Berlin where he lives and works.

Efrat Zehavi

Efrat Zehavi is geboren in Israël en woont en werkt sinds 2001 in Rotterdam. De belangrijkste aspecten en fascinaties in haar werk zijn het samenbrengen van taal en beeld, van privé en het publieke domein, en het vertellen van persoonlijke verhalen over de mens en zijn innerlijke beweegredenen. In haar beelden, tekeningen, korte verhalen, geënsceneerde foto’s en animaties mengt autobiografie met feiten en fictie, met ironie en zelfspot, met analyses van driften en angsten. In de verbeelding van Zehavi, wordt het dagelijks leven mythologisch.

Nick J. Swarth

Nick J. Swarth is als maker actief in diverse disciplines. Het uitgangspunt is gewoonlijk tekst. ‘Shabby Art That Falls Apart’ is de verzamelnaam voor het beeldend werk. Het materiaal voor de tekeningen en assemblages vindt hij op straat. Van 2005-2007 was Swarth stadsdichter van Tilburg. Hij publiceerde meerdere bundels. ‘On-site poetry’, i.s.m. Sander Neijnens, voorziet in poëzie in de openbare ruimte. Swarth is de stem van het noisy guerrillarocktrio Betonfraktion.

Programma

● Zaterdag 24 november, 16:00 uur

Opening van de expositie met een performance van death metal cellist Mr Marcaille. En DJ Louis.

● Zondag 25 november, 13:00-15:00 uur

Rendez-vous Breda

● Zondag 2 december, 15:00 uur

1m2 PODIUM, dichterspodium met Onias Landveld, Hind Eljahid, Glen Markesteijn, Jolies Heij, Marijke Hooghwinkel e.a. Presentatie On-Site Poetry.

● Vrijdag 7 december, 20:00 uur

Presentatie ‘Anonymous Glossy’ door Efrat Zehavi. Performances door Lorna Buckley e.a.

● Zondag 16 december, 15:00 uur

Jeroen de Leijer presenteert de pulproman 'Mommy was a mobster', een tragic novel zonder weerga. Met gastoptreden van Eefje Wentelteefje.

● Vrijdag 21 december, 20:00 uur

Finissage met guerrilla rockers Betonfraktion en een jubileumoptreden van de Monsterband.