Laura Lee werd op 9 maart 1945 geboren in Chicago. In haar vroegste jeugd werd ze geadopteerd door Allan Rundless die naast dominee ook lid was van de Soul Stirrers, een beroemd en populair gospel kwartet waar ook Sam Cooke ooit lid van was. Zijn vrouw Ernestine was leidster van de vrouwen gospel groep the Meditation Singers met daarin onder andere Della Reese; actrice, gospel- en soul zangeres. Je kunt dus wel stellen dat Laura in een muzikaal nest opgroeide.

In 1956, 11 jaar oud, verving ze Della Reese in de Meditation Singers. Della begon een succesvolle solocarrière. Vanaf 1965 was ze solo-, rhythm and blueszangeres in de clubs in Detroit en tekende uiteindelijk in 1967 met het Chess label.

Voor Chess nam zij in 1967 het prachtige ‘Dirty man’ op. ‘You're a dirty, dirty man Oh in so many, so many dirty ways You're a dirty, dirty man And you've been hidding your little dirt all over this hip place I know you have Oh here's my chance baby to throw some mud in your face’.

Vrij onlangs nam Joss Stone een redelijke versie op van dit nummer die het uiteraard niet haalt bij het origineel. De vieze man is een intrigerend beeld uit de popmuziek van de afgelopen tig jaar. Ik kan me nog altijd de 70s Philly soul hit "Dirty old man’ van de Three Degrees goed herinneren.

Waar Laura Lees’s 60s vieze man nog vooral een hygiënische smeerpijp is lijkt er bij de Three Degrees een duidelijke kentering. In de 70s ging het al rechtstreeks om seks. Oude ervaren kerels die hun vieze grijpgrage klauwen niet van de jonge ‘onschuldige’ deernen af kunnen houden.

Neil Young zong ooit met de nodige zelfspot ‘I'm a dirty old man I do what I can Tryin' to make a livin' I'm a dirty old man’. De 60s anarcho band the Fugs waren redelijk expliciet in hun lyrics. ‘Handin' out joints to the kids at school, Givin' out pictures and porn and pills, Fillin' the front of my shirt with drool, I'm a dirty old man. (dirty old man, dirty old man)’.De Ierse groep Them, zonder Van Morrison, nam in de 60s in Texas nog drie LP’s op voor het Amerikaanse Tower Records. Op een van die LP’s prijkt het fantastische nummer ‘Dirty old man (at the age of 16)’.

De vieze man is de afgelopen jaren een zeer welkom onderwerp geweest voor fascinerende nummers waarin meest jonge meisjes worden gewaarschuwd voor dit gevaarlijke ‘beest’ dat je overal tegen kunt komen.

‘Dirty women’ komen een stuk minder voor in de popmuziek al roept Pink Floyd in het nummer ‘Young lust’ enthousiast ‘ooohhh I need a dirty woman’ en heeft Black Sabbath het bijvoorbeeld over ‘Oh dirty women,they don't mess around You've got me coming You've got me going around Oh dirty women, They don't mess around’. Ook heavy bands als Pain of White Lion zingen over ‘vieze vrouwen’ en het merkwaardige geval doet zich voor dat de teksten vooral positief zijn over deze soort vrouwen. Overigens het soort vrouwen dat door andere vrouwen weer ‘slet’ genoemd wordt. Volgens de testosteron reactoren kunnen er niet genoeg dirty women zijn. Dit staat dan dus haaks tegenover de mannelijke viezeriken.

Op het internet vind je genoeg leuke babbelboxen waar dit onderwerp geregeld langs komt en het is altijd weer erg komisch om de verschillende visies te lezen.‘Wat vrouwen vies en beledigend vinden, vinden mannen over het algemeen lekker en opwindend.’Ik lees dat los van de seksuele aspecten veel vrouwen mannen sowieso viezeriken vinden. Boeren en scheten, haren in afvoerputjes, poepstrepen in de pleepot, drie maanden dezelfde zakdoek gebruiken, zweetluchtjes, een oneindige lijst.

Vrouwen zijn hygiënischer en misschien dat daarom de uitdrukking ‘Dirty women’ niet zo krachtig is in het vunzige maar meer in het erotische. Afgelopen jaar liep er in Nederland een interessant onderzoek met de volgende conclusie;Het onderzoek toonde aan dat opwinding bij vrouwen gevoelens van walging onderdrukt en hen aanzet handelingen te doen die zij in niet-opgewonden toestand ronduit afstotend zouden vinden. Charmaine Borg, onderzoekster van de afdeling klinische psychologie aan de universiteit van Groningen, gaf aan dat opgewonden vrouwen welwillender waren om dingen aan te raken en vieze handelingen te verrichten dan de groep vrouwen die niet opgewonden was.

En weten wij allemaal eigenlijk wel dat de uitdrukking ‘de Vieze man’ pas zijn intrede deed in de Nederlandse taal in de jaren 80 door het fantastische typetje dat Kees van Kooten neerzette? In de Engelse taal werd de uitdrukking ‘Dirty old man’ voor het eerst in 1932 gebruikt.

Op hun eerste LP uitgebracht in 1996 zong het Engelse Faithless ‘He's a dirty old man and a dirty old man, He's a dirty old man and a friend of mine’. En ik voel ineens dat mijn neusharen wat lang zijn. Ook nog even wat deo onder mijn oksels spuiten….

Marthy Coumans