Nog héél even kan ervan worden genoten: de vierde editie van Cinema Curioso, een buitengewoon amusante excursie door de krochten van de cinema, waarbij de meest hilarische miskleunen uit de filmgeschiedenis voorbij komen. Want dit al ruim drie maanden lopende programma wordt nog maar twee keer voor het voetlicht gebracht: op 11 december 2012 vanaf 20.00 uur bij Plaza Futura in Eindhoven (i.s.m. Studium Generale) en op 21 januari 2013 vanaf 19.30 uur bij Lumière Cinema in Maastricht.

Verbazingwekkende pulpmeuk

Cinema Curioso wordt gepresenteerd door de Nederlandse filmkenner Ronald Simons, bekend van www.thecultcorner.com en werkzaam als programmeur bij het Amsterdamse filminstituut EYE, het vroegere Filmmuseum. Met veel gevoel voor humor trakteert hij hierin zijn publiek op tientallen verbazingwekkende fragmenten van bizarre, tenenkrommende, lachspierkietelende en oogbalteisterende pulpmeuk. Hoe liefdevol de films in kwestie doorgaans ook gemaakt zijn, wat veel van de getoonde fragmenten met elkaar gemeen hebben is dat daarin zo’n beetje alles mis ging wat er maar mis kon gaan. Ook wordt er niet zelden zo hemeltergend slecht in geacteerd, dat het ineens dolkomisch wordt.

De formule mag dan gelijk gebleven zijn, inhoudelijk wijkt deze vierde Cinema Curioso sterk af van voorgaande edities, met veel niet eerder aangeboorde thema’s. Simons: "Het is een volledig nieuwe editie met twee uur aan hilarisch en verbijsterend materiaal. Het zijn de beste én slechtste scènes uit honderden cult- en pulpfilms die ik het afgelopen jaar heb doorgeploeterd."

Insectenvreters, zweterige krachtpatsers, krullenmatjes, kannibalen…

Hoe is Simons eigenlijk te werk gegaan bij het zoeken naar geschikte fragmenten? "Ik struin rommelmarkten en beurzen af op zoek naar stoffige videobanden van films die vaak nog nooit op dvd zijn verschenen, en daarnaast zoek ik gericht op bepaalde scènes. Zo heb ik in deze vierde editie een blokje insectenvreters, waarbij ik speciaal heb gezocht naar acteurs die in een film een insect echt opeten. En dan ga ik actief zoeken in filmcatalogi, op internet en filmfora."

Mensen die het (tot eind 2006 opgevoerde) programma De Nacht van de Wansmaak kennen, zouden kunnen denken dat Cinema Curioso op hetzelfde neerkomt. Maar wat maakt Cinema Curioso anders? "De Nacht van de Wansmaak van Jan Doense en Jan Verheyen was uniek omdat zij een filmprogramma samenstelden op 35mm. Dat betekent dat ze alleen trailers konden vertonen, omdat het nu eenmaal onethisch is om in films te knippen. Ik vertoon geen trailers, maar breng hele scènes naar het witte doek."

Scènes bijvoorbeeld van een piepjonge, met superzwaar accent sprekende Arnold Schwarzenegger inHercules in New York(1969) en een eveneens jeugdige Johnny Depp met ontblote derrière inPrivate Resort(1985). Maar ook zien we het Japanse prehistorische beest Godzilla in gevecht met het Onuitstaanbare Olievlekmonster inGodzilla versus Hedorah(1971) en een huiveringwekkende, aan het gênante grenzende seksscène met Sandra Bullock inFire on the Amazon(1993). Ook aan bod komen zweterige krachtpatsers met snor en/of krullenmat, zoals inDeadly Prey(1987), en de meest afgrijselijke voice-overs, te horen in o.a.Frozen Scream(1975). Werkelijk heel apart isRambu(1986), het Indonesische antwoord opRambo. De daaruit getoonde scène maakt op onthutsende wijze duidelijk wat men in het verre oosten verstaat onder de kunst van het weglaten…

Soms is de titel alleen al voldoende om reikhalzend uit te zien naar een stukje uit de betreffende rolprent.

Spectaculairste achtervolgingsscène aller tijden

Maar de kers op de taart, en wellicht daarom tot het laatst bewaard, is toch wel een scène uit de Indiase filmKhiladi 420(2000) . Want dat is met afstand de spectaculairste achtervolgingsscène die – voor zover bekend – ooit op film is vastgelegd. Daarin vliegen auto’s de lucht in, belanden vervolgens met een gigantische smak op het wegdek en raken onze held steeds nét niet. Maar er gebeuren nog veel meer krankzinnige dingen in die paar minuten! Hierbij namen de makers in elk geval ogenschijnlijk immense risico’s, al kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat zij werkten met de crème de la crème onder de stuntmensen.

Wat is van al het materiaal bij Simons zelf favoriet? "De echte aanwinsten van dit jaar zijnDeadly Preyvan David A. Prior over een groep geflipte ex-commando's die op een opvallend goed gecoiffeerde spierbundel met geblondeerde mat gaan jagen in het bos, maar waarin de rollen uiteraard al snel omdraaien.Rambuvan Jopi Burnama brengt daarnaast een nieuw soort superheld naar het filmdoek: een totaal uitgebluste Rambo lookalike zoals je die nog nooit hebt gezien."

En welke films vond hij goed genoeg om met plezier uit te zitten? "NaastDeadly PreyenRambuzijnHercules in New York, het filmdebuut van Arnold Schwarzenegger, en de heerlijke, foute elfde Godzilla-filmGodzilla versus Hedorahverplichte kost voor de liefhebber van cultmeukcinema."

Als uitsmijter staan er iedere avond ook nog twee prijsvragen op het programma, met dvd's en filmaffiches van B-films als beloning.

Zie voor nadere informatie

http://thecultcorner.com/festivals/cinema-curioso-2012

Ton van Rooij