Ze zijn met niets te vergelijken: de twee muzikale zusjes Siera en Bianca Casady uit New York die optreden onder de naam CocoRosie. Het wordt wel omschreven als freak folk, maar dan weet je nog niks. Zelf noemen ze het ‘Chinese pop’. Freaks zijn het inderdaad wel. Getuige hun recente concerten in Tilburg (013) en Amsterdam (Paradiso). De ene komt op in een soort wegwerkerspak, fluorescerend fel geel. De andere draagt een rare lapjesbroek en daarboven een hoody, maar dan achterstevoren, met de tekst IOWA op haar buik. Halverwege de show veranderen ze van kleren en dragen grote ouderwetse onderbroeken met daaroverheen een slipje. Hun uiterlijk past prima bij hun muziek: soort avant garde dat nergens onder te scharen valt. Zeker geen mainstream. Af en toe lijkt het wel opera en dan is het weer rap. De harp staat in elk nummer centraal.

Voor de gelegenheid werden de zusjes, die zelf toetsen en fluit spelen, begeleid door beatboxer Fez en muzikanten uit Pakistan (Rajashtan Roots). Dan weet je het wel.

Maar dit ratjetoe maakt hemelse muziek. Live een stuk beter dan op de plaat, weet ik achteraf. In een volgeladen Paradiso was het publiek razend enthousiast, in Tilburg was het wat tammer. Ja, ik ben bij toeval naar beide concerten geweest, eerst in Tilburg (11 juli) en toen we een dagje in Amsterdam waren voor een museumbezoek zagen we biljetten voor hun optreden in Paradiso, diezelfde dag (31 juli). Leek ons wel leuk om ze nog eens te zien.

Eerlijk gezegd kende ik hun muziek vooraf niet. Daarom kon ik ze makkelijk twee keer na elkaar zien. Vraag me niet om titels. Die kan ik je niet geven. Maar het concert was van een bizarre schoonheid en oorstrelend. Indrukwekkend waren de Pakistani op fluit, gitaar (Indische variant), mondharp en kleppers. Hoogtepunt was een dialoog tussen de mondharp en de beatboxer. Razend knap. Nog nooit vertoond. Boven de groep werd een video vertoond met slow motion beelden van bizar uitgedoste solodansers. Hypnotiserend als je er te lang naar keek.

Naar het einde toe, ze speelden ruim twee uur, werd de muziek opzwepender. Hun toegift was het beste van de hele avond. Als je ooit nog eens iets aparts en toch goed wil meemaken moet je naar een optreden van CocoRosie gaan. Hou de concertdata in de gaten, want zo vaak komen ze niet in ons land.

Peter de Jaeger