SJON BRANDS

AIRSHIPS BIRDS GROCERIES & READYMADES

Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 23 juni 2019 vindt de jaarlijkse expositie-uitwisseling plaats met de Neue Galerie Landshut uit Landshut (D) (www.ngla.de). Met dit jaar werk van de beeldend kunstenaar Sjon Brands uit Tilburg.

De officiële opening vindt plaats op donderdagavond 30 mei [Hemelvaartsdag] om 20.00 u. De kunstenaar en een delegatie van IDFX, zijn daarbij aanwezig. http://ngla.de/informationen

Al 15 jaar lang verzorgt Stichting Idee-fixe exposities in Galerie Landshut met 1 of 2 beeldend kunstenaars uit Nederland en komt Frans Schneider, curator bij Neue Galerie Landshut, met kunstenaars uit Duitsland bij IDFX. Op vrijdag 5 juli 2019 vindt de opening plaats van een expositie met de Duitse kunstenaar Ingrid Floss in de Stadsgalerij.

Over Sjon Brands:

De Nederlandse beeldend kunstenaar Sjon Brands maakt ‘dadaïstische paradijsvogels’, ‘flamboyante luchtschepen’, ‘readymades’ en zogenaamde ‘Groceries’. Absurde wezens samengesteld uit afvalmaterialen en oude gebruiksvoorwerpen, zoals radiobuizen, struisvogelveren, pollepels en luciferdoosjes. Het is een bos bonte karikaturen van ons bestaan, een vrolijke verzameling menselijke eigenaardigheden en ondeugden, die het leven soms ingewikkeld, maar alleszins de moeite waard maken.


In deze tentoonstelling toont Sjon een aantal van zijn ‘vreemde vogels’. Deze vogels, geïnspireerd door Jheronimus Bosch, vlogen over het continent en landden op verschillende tentoonstellingen in Europa, zoals in Madrid, Wenen en ’s-Hertogenbosch (2016). Daarnaast kunt u zijn ‘readymades’ (2017) zien, kleine kernachtige beelden met een vleug humor. Tenslotte treft u een reeks ‘Groceries’ (boodschappen) (2018) aan, een serie geestverruimende beeldjes, gemaakt uit alledaagse voorwerpen. Zij vormen een speelse zoektocht naar de identiteit van onze samenleving en de rol die hedendaagse begrippen daarin spelen. Met andere woorden: taal als handig gereedschap of als listige mindf*cker? U zegt het maar.


Sjon Brands (Tilburg, 1948) studeerde werktuigbouwkunde (Eindhoven), sociale geschiedenis (Tilburg) en bewegingstheater (Antwerpen). Zijn werkzame leven was een legpuzzel van talloze banen, zoals garnalenvisser op de Noordzee, bedrijfsonderzoeker, taxichauffeur, geschiedenisleraar, barman in Spanje, acteur in België (‘Piramide op de Punt’), randgroepjongerenwerker en directeur van een theatergezelschap. Zijn echte leven is geïnspireerd door dolen, poëzie en het vormgeven van zijn eigen wereld. In 1986 richtte Sjon het ‘Theater van de Verloren Tijd’ op, een gezelschap dat zich heeft toegelegd op beeldend theater en poëzie. Vanaf het begin van deze eeuw tenslotte is Sjon zich gaan concentreren op de beeldende kunst. Uiteindelijk heeft hij het gevonden.


Meer informatie: www.sjonbrands.nl

Praktisch:

Organisatie: Stichting Idee-fixe, www.idfx.nl

Project: IDFX Exchange uitwisseling met die Neue Galerie Landshut uit Landshut, Duitsland

Expositie: 30 mei tot en met 23 juni 2019

Kunstenaar: Sjon Brands, www.sjonbrands.nl

Opening: 30 mei om 20 u

Locatie: Badstraße 4, 84028 Landshut, Duitsland, www.ngla.de