Liza Wolters Uitnodiging Neue Galerie Landshut
Liza Wolters Uitnodiging Neue Galerie Landshut
Liza Wolters Uitnodiging Neue Galerie Landshut

LIZA WOLTERS
FOTOGRAFIE VIDEO INSTALLATIE PUBLICATIES

Van vrijdag 4 mei tot en met zondag 26 mei 2018 vindt de jaarlijkse expositie-uitwisseling met Neue Galerie Landshut uit Landshut (D) (www.ngla.de), weer plaats. Met dit jaar werken van de autonoom beeldend kunstenaar Liza Wolters. fotografie, video, installatie en publicaties. De opening vindt plaats op vrijdagavond 4 mei 2018 om 20.00 u.

Over Liza Wolters.
Als kind was zij gefascineerd door live televisie. Gebiologeerd keek zij naar het scherm en wachtte tot iets of iemand -voor even- tot leven zou komen. Een willekeurig geluid of beweging kan elk moment plaatsvinden en dat wat gescript is, komt wankel te staan. Een glas dat onverwachts kapot valt, een persoon die niet op de van tevoren afgesproken plek gaat staan en daardoor buiten beeld valt. Het toeval van het moment wordt direct gerepresenteerd op het scherm in de woonkamer en vereeuwigd in de beleving van de kijkers. De spanning tussen dat wat voorgenomen is (regie) en dat wat er is (toeval) wordt direct voelbaar.

De spanning die zij vroeger ervoer bij het kijken naar live televisie, vindt zij nu wanneer zij momenten, toeval en kleine handelingen registreer en/of regisseer binnen haar werk. Haar werk bestaat uit fotografie, video, installatie en publicaties en is gebaseerd op alledaagse situaties die zich bevinden op het snijvlak tussen regie en toeval. Bij het bepalen van haar kader filtert zij bewust de context van de omgeving om hier volledig op te concentreren. Hierin balanceert zij tussen de herkenbare eigenschappen van een plek of situatie en de abstractie hiervan. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk de eigenschappen van een lamp, gebouw of stukje lucht zonder dat het specifiek over dat gebouw,  die lamp of dit stukje lucht gaat. De ene keer zijn de beeldaspecten herkenbaarder dan de andere keer. Soms zit de balans tussen regie en toeval al in het beeld zelf en soms ontstaat het door de materialen waarmee zij werkt en hoe zij de beelden combineert en presenteert.

Liza Wolters (1992), woont/werkt in Rotterdam, opleiding: AKV St Joost, afgestudeerd in 2014
www.lizawolters.com