Op zaterdag 28 november 2015 opent IDFX al weer haar derde expositie in de cyclus Bredase Kunstenaars. Met Jos Boetzkes & Anneke Hendrikx. Loek Grootjans opent deze duo-expositie.

Parallel aan de tentoonstelling loopt RAAMWERK, de vitrine ruimte in de IDFX-locatie. Ingericht door beeldend kunstenaar en performer Lenny van Gent.

Onder de overkoepelende titel ‘de rafelranden van de schilderkunst’, tonen Jos Boetzkes en Anneke Hendrikx afdrukken van het landschap als een zoektocht in het denken (Boetzkes)  en het resultaat van de ontmoeting tussen fysieke handeling en gebruikte materialen waarbij vorm en inhoud ondergeschikt zijn aan de ‘kracht’ van de materie, die het beeld bepalen (Aldus Hendrikx).  Van beiden zijn nieuwe werken te zien. Olieverf op aluminium en doek van Boetzkes. Pigment en inkt op papier en doek van Hendrikx. Verse input die balanceert op de rafelranden van de schilderkunst.

De expositie wordt op zaterdagmiddag 28 november om 16.00 u op toepasselijke wijze  geopend door Loek Grootjans, beeldend kunstenaar. Hij gaat het hebben over de rafelranden van de schilderkunst en de meedogenloze houding van Jos Boetzkes en Anneke Hendrikx daarin. Hun compromisloze houding ten opzichte van de kunst en specifiek gezegd de schilderkunst maakt hen zijns inziens tot helden. Ik ga ze positioneren tussen de grote goden in de kunst, aldus Grootjans.

RAAMWERK. Parallel aan de opening van de expositie vindt ook de presentatie van de nieuwe RAAMWERK expositie plaats met een installatie door Lenny van gent, beeldend kunstenaar.

Een tekening, een verhaal en een ruimtelijk werk. Een drieluik dat gaat over een droombeeld en kleurenonderzoek. Denkbeelden en belevenissen verwerkt tot maaksels in papier, tekst, karton, verf en kleurpotlood. Kartonnen toren in een brievenbus, vluchtige tekening van een holle wereld en nog meer 'flinterdunne fantasie'.  Doorlopend te bekijken tijdens openingsuren van de Houtmarktpassage.

Anneke Hendrikx uitgelicht: Onderzoek naar en het experimenteren met zelf vervaardigde inkt en verf uit kleurstof van verzamelde of eigengekweekte planten is essentieel voor haar. De ontmoeting tussen fysieke handeling en de gebruikte materialen., spel van vloeien en stollen, aantrekken en afstoten, overheersen en ondergaan, aaneensmelten en uiteenvallen. Ornamenten van een proces.

Jos Boetzkes uitgelicht: Door de verwachting van de logica in de schilderkunst (het geschilderde landschap) te onderbreken ontstaan de rafelranden van de schilderkunst. Deze non-conformistische houding laten de schilderijen verworden tot afdrukken van het landschap, de zoektocht van het denken, lopen en kijken. Tot hoever is dat mogelijk, vraagt hij zich hier bij af.

De expositie is te bezoeken van 28.11.15 t/m 13.12.15 van do t/m zo 14.00 tot 17.00 u. En op afspraak.