zo 10 jun '18 - 16:00 tot zo 01 jul '18 - 16:00

IDFXexchange op locatie bij Kunst Drift Collectief 2.0 van 10 juni tot en met 1 juli 2018 met een expositie van docenten en studenten van het Caspar David Friedrich Institute Greifswald (D), op voorstel van Franz Schneider, curator Neue Galerie Landshut in Landshut (D). Betreffende locatie Kunst Drift Collectief 2.0, Liniestraat 121Breda. www.idfx.nl, www.kunstdrift.nl

Opening van de EXPOSITIE vindt plaats op zondag 10 juni tijdens Rendez Vous #4. Rond 14:00 openingswoord door Franz Schneider, curator Neue Galerie Landshut in Landshut (D). Titel van het programma bij Rendez Vous: Caspar’s Spuren. Vanaf 13:00 u staan de deuren open. Verder te bezoeken elke donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 u tot en met 1 juli 2018.

Kort over de betreffende kunstenaars [opgenomen in het Duits]:
- Charlet Gehrmann, Absolventin des CDF-Instituts Greifswald und der Humboldt-Universität Berlin (Master Kunstgeschichte, Staatsexamen Kunst und Gestaltung). Zeichnung und Druckgrafik (Siebdrucke).
- Stefanie May, Absolventin des CDF-Instituts Greifswald (Staatsexamen Kunst und Gestaltung). Malerei.
- Christoph Ritter, Student Kunst und Gestaltung. Druckgrafik (Holzschnitte).
- Niklas Dietzel, Student Kunst und Gestaltung. Druckgrafik (Holzschnitte und Siebdrucke)
- Nils Dicaz, Maler/Grafiker (Dipl.HfBK Dresden) und Künstlerischer Mitarbeiter am Caspar-David-Friedrich Institut. Zeichnung und Druckgrafik (Siebdruck)

Over Caspar’s Spuren. In het kader van het jaarlijks uitwisselings project tussen IDFX en Die Neue Galerie Landshut (Duitsland) worden docenten en studenten van het Caspar David Friedrich Institute Greifswald (Duitsland) uitgenodigd te exposeren bij Kunst Drift Collectief 2.0. Een spannende vierhoeks samenwerking met als rode draad een actuele interpretatie van de romantiek. De focus van deze tentoonstelling ligt op de worsteling met het materiaal wat daardoor nieuwe onverwachte resultaten oplevert. De expositie laat zich lezen als een "drie-dimensionale aquarel", waarbij de werken en werkwijzen varieëren van schilderen en tekenen tot film, fotografie en voorwerpen uit kunststof in verschillende materialen. In de geest van Caspar David Friedrich zoeken de kunstenaars naar vernieuwing in hun werk waarbij het rationele en het poeëtische nauw met elkaar verbonden zijn.

Caspar David Friedrich Caspar David Friedrich (Greifswald, 5 september 1774 – Dresden, 7 mei 1840) was een Duits schilder en tekenaar uit de periode van de romantiek. In 1798 ging hij naar Dresden en daar verbleef hij zijn hele leven. Hij was bevriend met Goethe en Novalis. Friedrich en zijn vriend Philipp Otto Runge hebben onbewust voor een vernieuwing in de beeldende kunst gezorgd. Friedrich was gefascineerd door het mystieke en had belangstelling voor het raadsel van het leven. Hij gaf het landschap een ziel en maakte de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens.