Schedellichting - Johanna Schweizer
Schedellichting - Johanna Schweizer
Schedellichting - Johanna Schweizer
Homo Commercialis - Toine Dutch Bushman Klaassen

IDFX en KOP presenteren nieuwe expositie op Centraal Station Breda

Van 12 juli tot en met 8 september presenteren IDFX en KOP een unieke expositie met Toine Dutch Bushman Klaassen en Johanna Schweizer in de vitrines op het Centraal Station Breda.

In de voorste vitrine toont Klaassen zijn "everlasting performers", zoals Homo Martian Avatar en Homo Commercialis, die het onderbewuste prikkelen en de toeschouwer bevrijden van alledaags denken. In de achterste vitrine presenteert Schweizer haar "Anatomische Studies", driedimensionale textielwerken die thema's zoals het menselijk lichaam, anatomie en gender verkennen.

OPENING vrijdag 12 juli, 16:30uur - Kunstvitrines Centraal Station Breda (Belcrumzijde, achterin de hal)

Dutch Bushman Avatar Gathering - Toine Dutch Bushman Klaassen

Klaassen heeft verschillende "everlasting performers" ontwikkeld, gebaseerd op duurzame verbeeldingen van karakters uit eerdere performances. Deze belichamingen worden tentoongesteld in de vitrines samen met gereedschappen en instrumenten die tijdens performances zijn gebruikt. Zo kun je onder andere de Homo Martian Avatar, gemaakt van vuurwerkpapier, en de goudengidsgele Zarathustra met zijn verbrande pitabrodentong en Homo Commercialis, bedekt met "victory boogiewoogie pixels" uit reclamefolders bewonderen. In zijn performances wakkert Toine Dutch Bushman Klaassen het onderbewuste aan en bevrijdt de toeschouwer van het alledaagse denken.

Anatomische Studies - Johanna Schweizer

Het gereedschap van Johanna Schweizer is de haaknaald. Schweizer werkt met textiel zoals katoen, linnen en metallic garen. Door deze felgekleurde draden te haken en te verharden met hars, ontstaan er driedimensionale, transparante beelden, composities zonder innerlijke structuren die kijkers uitnodigen om in een leeg centrum te staren. Haar werken verkennen thema's zoals het menselijk lichaam, anatomie, gender en de samenhang met de dieren- en plantenwereld. In de installatie zijn onder andere spierstudies, zuurstofrijke en -arme aderen en schedellichtingen te zien.