HELAAS kan de LEGO presentatie van Jordy Koevoets niet op deze datum worden gehouden. We houden u op de hoogte wanneer ze wel plaats zal vinden

Op zaterdag 18 en zondag 19 december 2021 organiseert Jordy Koevoets in samenwerking met Stichting Idee-fixe een uitzonderlijk project, namelijk: The Big Miniature LEGO Launch and Sales Weekend. Locatie Veilingkade 8 in Breda. Beide dagen presentatie van unieke LEGO-sculpturen. 
Van 14:00 tot 18:00 u LEGO-Art Collectables. 

Zaterdag 18 december om 14:30 uur zal de opening plaats vinden met een artist talk met Jordy Koevoets onder leiding van Jan Pieter Ekker (Chef kunst Het Parool). Aansluitende vindt de onthulling plaats

<B>Treed in de schoenen van grote kunstenaars en bouw wereldberoemde kunstwerken na met LEGO! </B>

Sinds 2019 maakt beeldend kunstenaar Jordy Koevoets wereldberoemde kunstwerken na met LEGO-stenen.  Met deze unieke LEGO-miniaturen wil Koevoets op laagdrempelige en speelse wijze de grote verhalen uit de kunst vertellen aan mensen die niet zo bekend zijn met beeldende kunst. Op verschillende manieren probeert hij met zijn LEGO-creaties de kloof te dichten. Nu heeft Koevoets 4 unieke miniaturen geselecteerd en elk ontwerp in oplage van 25 gereproduceerd. 100 complete sets in totaal. Professioneel ontworpen doosjes met daarin de nodige LEGO-stenen en compleet instructieboekje zodat je zelf aan de slag kan. Zaterdag 18 december wordt deze gelimiteerde kunsteditie onthuld voor het grote publiek. 

Werkwijze 

Voor het bouwen van LEGO-miniaturen heeft Koevoets enkele spelregels bedacht. Zo mag hij alleen originele LEGO-blokjes gebruiken, geen lijm of schaar hanteren en moet het resultaat zo klein mogelijk zijn. Koevoets’ miniaturencollectie telt nu meer dan 50 originele designs. Van kleine creaties tot grotere, complexe decors. Wanneer je de miniaturen naast elkaar zet maak je een tijdreis door de canon van de beeldende kunst. De kunstwerken die Koevoets als uitgangspunt neemt komen overwegend uit de 20e eeuw. Geen enkele discipline, medium, of stroming wordt op voorhand uitgesloten. Jordy Koevoets heeft zelfs een bouwnaam bedacht voor zijn artistieke LEGO-activiteiten: Brick Art Stories. 

‘Hoewel het LEGO-assortiment duizenden verschillende steentjes kent, kun je nog altijd niet alles makkelijk bouwen. In deze beperking zit voor mij de uitdaging. Wanneer ik op een  bouwkundig probleem stuit, probeer ik alle mogelijke oplossingen. Gek genoeg is het eerste idee toch vaak de beste.’

Een deel van de woning van Jordy is omgetoverd tot LEGO-atelier met duizenden soorten steentjes gesorteerd in bakjes en sorteerkastjes, een bouwtafel, LEGO-boeken en geprinte foto’s met aantekeningen. Er staat zelfs een mobiele fotostudio om de creaties te fotograferen. In de stellingen staan de vele miniaturen te wachten op de volgende expositie. 

De kracht van het plastic LEGO-blokje

LEGO is misschien wel het bekendste speelgoed in de wereld. Het plastic blokje gaat al generaties lang mee en wordt niet zelden ven de ene generatie op de andere doorgegeven. Door de directe herkenning van deze vrolijk gekleurde stenen gaan mensen – jong en oud - als vanzelf de miniaturen van dichterbij bekijken. Eenmaal bij de miniaturen vertelt Koevoets het verhaal achter het iconische kunstwerk; Wie is de maker en wat was het idee van de kunstenaar, in welke tijd is het gemaakt en wat betekent het werk nu? De kunstleek komt zodoende even in contact met de wondere wereld van de beeldende kunst. Hij of zij gaat wellicht thuis op zoek naar meer informatie over de fatale oversteek van Bas Jan Ader of de uitputtende performances van Abramovic en Ulay. 

Unieke kunsteditie van LEGO-stenen

Eerder dit jaar heeft Jordy Koevoets uit zijn collectie 4 unieke LEGO-miniaturen geselecteerd en deze in gelimiteerde oplage gereproduceerd. Fountain, Endless Column, Mae West Lips Sofa en Lobster Telephone maar dan dus in LEGO-stenen. Net als het echte speelgoedbedrijf heeft Koevoets ook doosjes en instructieboekjes gemaakt. Omdat het een kunsteditie betreft zijn alle doosjes en boekjes gesigneerd en voorzien van oplagenummer. Andere professionals hebben hem geholpen met de realisatie van deze 100 speelse art collectables.

‘In elk doosje zit een instructieboekje met daarin ook het kunsthistorisch verhaal over het originele, iconische kunstwerk. Na dit verhaal treed je in de voetsporen van Dali, Brancusi of Duchamp. Met bijgevoegde LEGO-stenen en uitgebreide bouwinstructies kun je nu zelf aan de slag als wereldberoemd kunstenaar.’ 

The Big Miniature LEGO Launch and Sales Weekend vindt plaats op zaterdag 18 december van 14 tot 18 uur in de expositieruimte van IDFX, Veilingkade 8 in Breda. Ook op zondagmiddag 19 december is de presentatie gratis te bezoeken. Jordy Koevoets is beide dagen aanwezig. Voor meer informatie over zijn artistieke LEGO-activiteiten, zie www.brickartstories.com of brick_art_stories op Instagram.

LET OP!!

20% korting op alle LEO-miniaturen tijdens voorverkoop én lanceringsweeknd!
Prijs op aanvraag OP=OP